Svenska tärningsspel

Att spela olika spel med hjälp av en tärning är något som alltid har fascinerat oss människor. I alla tider – i princip så länge som det har funnits människor på denna planet som vi kallar för Jorden – har det nämligen varit som så att tärningar och människor har varit ett mer eller mindre oskiljaktigt par som mer eller mindre har vandrat hand i hand med varann. Redan på stenåldern hade man upptäckt tjusningen med att utmana ödet på det där så kittlande sättet genom att kasta tärning och detta nöje fortsatte sedan genom hela forntiden och in i antiken. Vem minns väl inte Julius Caesars berömda replik om att ”Tärningen är kastad”? De romerska soldaterna bar mer än gärna med sig ett par tärningar i sin packning för att kunna fördriva tiden under långa och händelselösa pass i fält. Intresset för att spela tärning fortsatte sedan genom hela medeltiden och det har knappats mattats av det allra minsta i våra dagar. Ett par tärningar kan man använda till att spela hundratals spel med och det är därför inte särskilt konstigt att det fortfarande är så att tärningsspelet är det allra mest utbredda spelet av dem alla. Runtom i världen spelar man tärningsspel och vårt eget kära sverige är inget undantag. Vi ska i den här artikeln titta lite närmare på några svenska tärningsspel.

Fia med knuff
Fia med knuff är nog ett tärningsspel som inte på något sätt är i behov av en närmare presentation. Alla är vi nog väldigt familjära och bekanta med detta spel och man kan nog med rätta fråga sig om det finns någon enda av oss som inte åtminstone någon gång i livet har spelat Fia med knuff. Varje spelare har fyra spelpjäser och ska flytta sina pjäser från boet, runt spelplanen och in i mitten. Den som gör detta först av alla vinner. Man använder två tärningar och för att få börja så krävs det en sexa men ibland går det lika bra med en etta.

100
100 är ett spel som man spelar med hjälp av en eller två tärningar. Man turas om att slå tärningarna och det gäller att komma först till den sammanlagda summan av 100, men utan att bli ”tjock”. Hamnar man på fel sida 100 så har man nämligen inte bara blivit ”tjock” utan även förlorat spelet.

Yatzy
Tärningsspelet Yatzy uppfanns någon gång på 1950-talet i Canada och har sedan dess spritt sig som en löpeld över hela världen. Man använder sig av fem tärningar och hela spelet går i korthet ut på att man ska få en så pass hög totalsumma som det bara är möjligt. Yatzy kan spelas enligt tre principer; som ”tvång”, som ”halvtvång” eller som ”totally free”. Man följer ett protokoll där olika kombinationer av tärningarnas prickar styr utfallet. Att få en ”Yatzy” till exempel betyder att alla fem tärningarna visar samma sida upp. En ”Yatzy” ger enligt regelboken alltid 50 poäng, oavsett vilken sida av tärningarna som kommer upp. I Yatzy har alla spelare tre kast på sig varje gång det är hans eller hennes tur att kasta tärningarna.

This entry was posted in Artikel. Bookmark the permalink.

Comments are closed.