Världens allra mest populära tärningsspel

Det här med att ägna sig åt att spela tärningsspel av olika slag är en i allra högsta grad internationell och dessutom gränsöverskridande grej som vi kanske inte brukar tänka på så mycket. Att spela tärningsspel är ju något som många av oss gör i princip varje dag. En eller ett par tärningar brukar ju vara en vanlig komponent av standardmodell i alla tänkbara sällskapsspel och vem har väl aldrig spelat sällskapsspel vid åtminstone något enstaka tillfälle. Om du surfar runt på nätet bland alla spelsajter som finns där så kommer du också lika säkert som amen i kyrkan och som chansen att stöta på långhåriga typer i svarta t-shirts på Sweden Rock Festival att kunna spela tärningsspel där. Tärningsspel är utan minsta tvivel ett av de allra vanligast förekommande sätten att spela hasardspel och dessutom ett av de allra äldsta förekommande sätten att spela också. I vart fall om man ser till de spel som vi fortfarande ägnar oss åt. Tärningsspel i alla dess många olika former förekommer i så gott som alla kulturer i hela världen. Det är på så sätt det allra mest utbredda spelet av dem alla. Låt oss därför ta oss en lite närmare titt på i vart fall ett par olika former av tärningsspel som man spelar över hela världen.

Craps

Craps brukar ibland också gå under epitetet ”Världens allra mest populära tärningsspel” och det är inte svårt att förstå hur detta lilla smeknamn har kunnat uppstå. Craps har inte haft särskilt svårt att lägga hela världen för sina fötter, bildligt talat. Det är ett festligt, fartfyllt och spännande spel som det i sanning stänker om. Craps är – kan man med visst fog säga – lite grann som den tuffe hårdrockaren i casinospelens internationella familj. Man kan spåra rötterna till detta häftiga spel ända tillbaka till 1300-talet eftersom det vid den tidpunkten fanns ett annat tärningsspel i England som brukade kallas för hazard. Jodå, det är från det spelet som vi idag har uttrycket hasardspel och det är ifrån hazard som dagens craps – som alltså spelas över hela världen – har vuxit fram.

Dice Hold´em

Detta är en variant på temat tärningsspel som fungerar på ungefär samma sätt som det kanske något mer välbekanta pokerspelet Texas Hold’em. Spelet börjar med att alla kastar två tärningar var, kollar på resultatet av sitt kast men håller sina tärningar gömda under sin tärningskopp. Därefter börjar den allra första rundan av betting som alla deltagare får chansen att göra. När detta är gjort så är det dealerns tur att göra totalt fyra kast med sina tre tärningar. Lika många bettingrundor följer innan det till sist är dags för alla runt bordet att jämföra sina tärningar med de andra spelarnas och dealerns tärningar. Den bästa handen vinner potten. Dice Hold´em liknar som sagt var sin ”pokerkusin” men det betyder inte att du prompt måste vara en fullfjädrad pokerhaj för att kunna komma någonvart i detta tärningsspel. Grejen är att det finns många moment i detta spel som skulle kunna framstå som väldugt främmande och konstiga för en inbiten och ärrad pokerspelare.

This entry was posted in Artikel. Bookmark the permalink.

Comments are closed.